03.07.2025

Evcil hayvanların tüylerinin tıraş edilmesi doğru mudur?


  • 02.07.2025

KAYSERİ (1HA-ÖZEL) - Veteriner Hekim Özgür Tahir Özden, sıcak havalarda evcil hayvanların bakımı ile ilgili bilgiler vererek gerekmediği durumda tüylerinin tıraş edilmemesi gerektiğini belirtti. Özden, “Hayvanlarımızı araç içerisinde bekletmememiz lazım. Çünkü çok sıcak oluyor aracın içi. O noktada muhakkak havalandırılmalı veya camlar ona göre açık tutulmalı. Tıraş konusu çok değişik bir olaydır; tüyü soğuktan koruduğu gibi sıcaktan da korur ama çok fazla tüy dökümleri, deri problemleri ve benzer şeyler olduğu zaman mecburen tıraş yapıyoruz. Tıraşı veteriner hekimin önerdiği noktada yapılmasını tavsiye ederim yoksa her zaman orijinal hali daha iyidir ve ek olarak bir şey yapmak bana göre doğru değil” dedi.


Sıcak havaların gelmesiyle evcil hayvanlarının bakımlarını yaptırmak isteyenler veteriner hekimlerin yolunu tutuyor. Veteriner Hekim Özgür Tahir Özden ise yaz aylarında tüy kesiminin bilinenin aksine doğru bir uygulama olamayacağı konusunda uyarılarda bulundu.

‘BİR KAP MAMA BİR KAP SU’

Hayvanların mama ve suya ulaşabilmesi açısından bir kap mama bir kap su çağrısı yapan Veteriner Hekim Özden, “Bu canlılar hep bize muhtaçlar. Kışın bir tas bir mamayı koyduğumuz zaman onun enerjisini sağlıyor; yazın da ferahlaması açısından ve susuz kalmaması açısından ki bizim böbrek şikayetlerimiz çok fazla olur. Bu noktada muhakkak şunu diyoruz; bir tas mama bir tas su. Herkesin elinden gelecek çok basit bir şey” diye konuştu.

‘HAYVANLARI ARAÇ İÇERİSİNDE BEKLETMEMEMİZ LAZIM’

Sıcak havalarda evcil hayvanların araç içerisinde bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Özden, “Hayvanlarımızı araç içerisinde bekletmememiz lazım. Çünkü çok sıcak oluyor aracın içi. O noktada muhakkak havalandırılmalı veya camlar ona göre açık tutulmalı. Çünkü ısı çarpmaları çok fazla gelir bu aylarda bize ve eğer biraz gecikirse sonu hep negatif sonuçlanır. Bir sonraki husus ise hayvanlarımızı çok güneşin altında gezdirmeyelim. Özellikle öğleden sonra veya sabahın erken saatleri daha uygun olur” şeklinde konuştu.


‘TÜYLER SOĞUKTAN KORUDUĞU GİBİ SICAKTAN DA KORUR’

Tüylerin bilinenin aksine sıcaktan da koruduğunu ifade eden Özden, “Tıraş konusu çok değişik bir olaydır; tüyü soğuktan koruduğu gibi sıcaktan da korur ama çok fazla tüy dökümleri, deri problemleri ve benzer şeyler olduğu zaman mecburen tıraş yapıyoruz. Birçok ırkta fıtık dediğimiz bu tüyler birbirine giriyor öyle olduğu zaman yumak yumak olur. Bu da derinin altında havalandırmayı eksiltir. Öyle bir noktada da mecburen tıraşı öneriyoruz ama tıraşı veteriner hekimin önerdiği noktada yapılmasını tavsiye ederim yoksa her zaman orijinal hali daha iyidir ve ek olarak bir şey yapmak bana göre doğru değil” diye konuştu.