22.07.2025

Kalp hastalarına umut olacak proje: Nanoparçacıklarla Zenginleştirilmiş Biyobozunur Stent geliştirdiler


  • 21.07.2025

KAYSERİ (1HA-ÖZEL) - Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi öğrenci/mezunlarından Melike Nas Şahan ve Nisa İrem Kılıçkıran, Nanoparçacıklarla Zenginleştirilmiş Biyobozunur Stent geliştirdi. Proje, TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge 1’incisi seçildi. Kalp sistemi rahatsızlıklarına bağlı hastalıkların ilk sırada yer alması ve bu hastalıklarda kullanılan stentler yüksek maliyetli olduğu için tercih edilememesi sebebiyle bu proje geliştirilirken, sağlık sektörüne katkı sağlaması amaçlandı.

Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi öğrenci/mezunlarından Melike Nas Şahan ve Nisa İrem Kılıçkıran, Kalp sistemi rahatsızlıklarına bağlı hastalıklarla ilgili proje geliştirdi. Nanoparçacıklarla Zenginleştirilmiş Biyobozunur Stent projesi, TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge birincisi seçildi. Kalp sistemi rahatsızlıklarına bağlı hastalıklarda kullanılan stentler yüksek maliyetli olduğu için tercih edilememesi sebebiyle bu proje geliştirilirken, sağlık sektörüne katkı sağlaması amaçlandı.


‘STENDİMİZE NANOPARÇACIK ENTEGRE ETTİK VE CİHAZLARDA GÖRÜNTÜLENEBİLMESİNİ SAĞLADIK’

Proje hakkında bilgiler veren Melike Nas Şahan, “Projeye başlama amacımız kalp sistemi rahatsızlıklarına bağlı hastalıkların ülkemizde ve dünya genelinde ilk sırada yer almasıydı. Bu hastalıklarda kullanılan stentler yüksek maliyetli olduğu için çok fazla kişi tercih edemiyordu biz biyobozunur stentlerin neden kullanılmadığını düşündük, araştırdık. MR ve tomografi gibi görüntüleme cihazlarında görüntülenemediği için hekimlerin takibini yapmakta zorlandığı ve bu sayede tercih etmediğini gördük. Biz de stendimize nanoparçaçık entegre ettik ve bu sayede görüntülenebilmesini sağladık. Stant 2. Bir operasyona gerek duymadan vücudumuzda zamanla kayboluyor.

Nisa İrem Kılıçkıran, “Projemiz yalnızca tıbbi bir yenilik sunmakla kalmayıp aynı zamanda ekonomik bir yenilik de sundu. Geliştirdiğimiz stent günümüzde kullanılan stentlere kıyasla daha düşük maliyetlidir. Eş kenar dörtgen tasarımı sayesinde ise damar içine dayanıklılığı artırıldı yerleştirilirken veya yerleştirdikten sonra kopma ya da parçalanma gibi durumlar minimuma indirildi. 1 yıl gibi bir çalışma süremiz oldu. Projemiz hem bireysel anlamda hem de ülke sağlık sistemine katkı sağlamayı amaçlıyor” şeklinde konuştu.


Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni Ferhat Çekim de şunları söyledi: “TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmalarına 7 alanda başvurumuzu gerçekleştirdik. Fizik ve biyoloji alanında bölge dereceleri aldık. Bu projemizde biyoloji alanında bölge birincisi olarak ülkemizi, ilimizi ve bölgemizi finallerde temsil etmeye hak kazandı.”