16.09.2024

Otomotiv sektöründe dönüşüm: elektrikli araçlar


  • 07.09.2024
KAYSERİ(1HA)— Elektrikli araçlar, otomotiv sektöründe önemli bir dönüşüm yaratırken, elektrikli araç satın almak isteyen vatandaşların araç satın alırken nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgiler veren Satış Müdürü Berna Yılmaz, “ 2024 yılında elektrikli araç satışımız bin 827’lere ulaştı. Elektrikli araçlara rağbet çok fazla çünkü biliyorsunuz ki fosil yakıttaki gelen yeni zamlar ve elektrikli araçların sorunları daha az olduğu için insanlar artık cebini düşünerek elektrikli araçları almayı tercih ediyor” dedi.

Son yıllarda elektrikli araçlar, otomotiv sektöründe önemli bir dönüşüm yaratırken, bu alandaki bilinçli seçimlerin ve kullanımın önemi de artmış durumda. Elektrikli araç satın almayı düşünen vatandaşlar için önemli bilgiler paylaşan Satış Müdürü Berna Yılmaz, araç seçiminden bakımına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Satış Müdürü Berna Yılmaz elektrikli araçların vatandaşlar tarafından ilgi gördüğünü ifade ederek; “ 2024 yılında elektrikli araç satışımız bin 827’lere ulaştı. Elektrikli araçlara rağbet çok fazla çünkü biliyorsunuz ki fosil yakıttaki gelen yeni zamlar ve elektrikli araçların sorunları daha az olduğu için insanlar artık cebini düşünerek elektrikli araçları almayı tercih ediyor. Bu sebepten müşterilerin en çok dikkat etmesi gereken uzun vadede kullanmak istediği bir elektrikli araç varsa bununla ilgili doğuştan elektrikli olması ayrıca soğuk bir şehirde yaşıyoruz araçlarda ısı pompası olmasına önem vermeleri gerekiyor. Aslında elektrikli araçlar düşünüldüğü gibi benzinli veya dizel araçlara kıyasla sorun çıkarmayan kullanımı kolay araçlardır” şeklinde konuştu.

‘ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA EGSOZ EMİSYON MUANESİ YOK’

Elektrikli araçların muane işlemleri hakkında bilgiler veren Satış Müdürü Berna Yılmaz; “ Elektikli araçlar normal araçlar gibi muane süresi ilk 3 yıl daha sonra 2 yıla düşüyor. Aslında normal araçlardan hiçbir farkı yok hatta eksiği var elektrikli araçlarda eksoz emisyonu olmadığı için egsoz emisyon muayenesi yaptırılmıyor normal araçlar gibi TÜV TÜRK muayene istasyonlarına götürüyorsunuz direksiyonuna bakılıyor yağ kontrolü gerçekleştiriliyor bunun dışında bir şey yok” diye konuştu.

‘MOBİL UYGULAMALAR SAYESİNDE ELEKTRİKLİ ARÇALARINIZI NEREDE ŞARJ EDEBİLECEĞİNİZİ GÖREBİLİRSİNİZ’

Öte yandan Elektrikli araçları olan vatandaşların araçlarını şehirler arası yolculukta nasıl şarj edebilecekleri hakkında bilgiler veren Satış Müdürü Berna Yılmaz; “Aslında şuan elektrik araçlarla ilgili bir sürü mobil uygulama var bu uygulamalardan bir tanesini indirdiğinizde burada gideceğiniz yolu seçerek aracınızın şarj durumunu belirtiyorsunuz örnek veriyorum yüzde 90 şarjınız var Mersine yolculuk yapacaksınız bu konuma girdiğiniz zaman size nerede durmanız gerektiğini, kaç dakika şarj yapmanız gerektiğini o konuma gittiğinizde ne kadar şarjınızın kalacağını direkt olarak gösteriyor burada dikkat etmemiz gereken tek şey bu araçlar elektrikli araçlar olduğu için belli bir hız sınırının üstüne geçmediğiniz sürece bu araçlarda da benli araçlar gibi hem konfor hem de yolda kalmadan istediğiniz konuma ulaşabilirsiniz” ifadelerinde bulundu.

‘BAŞKA BİR ELEKTRİKLİ ARAÇLA ARACINIZI ŞARJ EDEBİLİRSİNİZ’

Elektrikli araçların yolda kalması durumunda neler yapılması gerektiği hakkında da bilgiler veren Satış Müdürü Berna Yılmaz; “ Eğer yakınlarında bir elektrikli araç varsa öncelikle bu elektrikli araçtan güç alarak araçlarını şarj edip en yakın şarj istasyonuna gidebilirler. Kullanıcılar uygulama kullandıkları taktirde aracınız yüzde 20 şarj altına düştüğünüz taktirde bazı şeyleri zaten kısarak kullanım sağlıyor. Devletimizin verdiği destekle şarj istasyonları her yerde bulunuyor” şeklinde konuştu.