22.10.2024

Yazar Asal, “Dil, kültürü ayakta tutan en büyük faktördür”


  • 20.10.2024
KAYSERİ (1HA) - Bilim ve kültürü ayakta tutan en büyük faktörün dil olduğunu söyleyen Eğitimci - Yazar Yusuf Asal, “Dilin en büyük özelliklerinden biri de bilimi ve kültürü ayakta tutumasıdır. Bir kültür ve bir dil kurtuluş savaşına girmemiz lazım” dedi.

Kayseri’de 11-20 Ekim 2024 tarihleri arasında 7'ncisi düzenlenen Kayseri Kitap Fuarı ziyaretçilerine kapılarını açtı. Birbirinden farklı stantların yer aldığı geleneksel Kayseri Kitap Fuarı, Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınıyla da kitap severlerle buluşacak.

Dilin kültürel açıdan insan hayatı için önemli şekilde yer aldığını belirten Eğitimci - Yazar Yusuf Asal, “Bana, okumayı sevdiren yazar dediler pek inanmıyordum ama sonra baktım gerçekten seven sayısı çok olunca doğrudur diye düşündüm. Çarşıya çıktığımız zaman Türkçe reklamlara ya da tabelalara baktığımız zaman çok az rastlıyoruz. Farklı dillerden çok var. Bununla mücadele eden insanlar var. Bunun yanında sadece dil anlamında da değil birçok alanda erozyona uğradığımız doğrudur. İşte biz bunu kitaplarımızla, çalışmalarımızla, sizler de yayın yoluyla beraber güzelleştirmeye çalışıyoruz. O insanın topluma verebilecekleri arasında kelime sayısının çok inanılmaz oranda etkisi var. 200 kelime dediniz ama çoğumuz 200 kelime konuşuyoruz ama bazı ülkelerin verilerine baktığımız zaman gelişmiş ülkelerin İngiltere’nin hatta Çin’in verilerinde ilkokulu bitirmiş bir çocuğun kelime haznesi bizim ülkemizin kat be kat fazlası. Dil için gerçekten diyorlar Bilimle sanat, sanat bir kuşun kanadı gibidir bir tanesi eksik olursa kuş uçmaz. Dilin en büyük özelliklerinden biri de bilimi kültürü ayakta tutan en büyük faktördür. Bir kültür bir dil kurtuluş savaşına girmemiz lazım. Kahramanlar olarak topluma baktığımız zaman çocuklar anlamında da yetişkin anlamında da gerçek anlamda sorsak kahramanın kim diye; O listeyi oluşturduğumuz zaman pek güzel insanlar çıkmayacak oraya. Hal böyleyken biz kahramanımızı doğru seçemiyoruz. Bu zamanın en büyük kahramanları kesinlikle iyi insan olanlar. Ailelere diyorum anneler babalar yeni nesil sizlerin eseri olacak. Dilimize sonradan gelen bir dünya atasözü ve deyimler var. Benim dediğimi yap yaptığımı yapma. Artık biz son kredimizi kullanıyoruz. Maalesef artık yapmamız lazım. Evet çocuğum benim dediğimi de yap yaptığımı da yap deme zamanı geldi. Yoksa dediğim gibi çok üzücü olaylarla karşılaşıyoruz. Kayseri çok güzel bir şehir harika bir kitap fuarı” şeklinde konuştu.