18.10.2024

Başkan Böyük: "Fabrikalar patronların değil, devletin kontrolünde olmalı"


  • 18.10.2024
KAYSERİ (1HA) – Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Mobilyacılar Meslek Komitesi Başkanı Sedat Böyük, mobilya sanayisinin sürdürülebilirliği için gereken adımları açıklarken, "Fabrikalar patronların değil, devletin kontrolünde olduğunda daha sürdürülebilir hale gelir. Bu konuda, gelişmiş ülkelerde uygulanan sistemin burada da uygulanabilir olması gerekiyor" dedi.

KAYSO Mobilyacılar Meslek Komitesi Başkanı Sedat Böyük, 'Gündem Ekonomi' programına katılarak Moderatör Hilal Sönmez'in sorularını yanıtladı.

Mobilya sektöründe paranın değil bilginin asıl güç olduğunu vurgulayan Böyük, "Sektördeki maliyetlerin üzerimizden alınması gerekiyor. Bizim sektörümüz makineye bağlı değil, ancak işe eleman alındığında, işin yoğunluğuna göre ücretlendirme yapılması gerekir. İş olmadığında, çalışanların ödeme alabilmesi için devletimizin destek sağlaması gerekiyor. Satışlar düştüğünde genellikle ilk olarak eleman çıkartma yoluna gidiliyor, ancak çalışanları işten çıkardıktan sonra tekrar kazanmak daha zor oluyor. Elemanlarımız bizim için çok değerli. Para her şey değildir ama bilgi güçtür. Mobilya sektöründeki çalışma yöntemleri incelenebilir ve güncellenebilir. Sanayi odası tarafından kurulan model fabrika gibi yapılan iyileştirme çalışmalarının daha kapsamlı bir şekilde düşünülmesi gerekiyor. Fabrikalar patronların değil, devletin kontrolünde olduğunda daha iyi sürdürülebilir. Bu konuda gelişmiş ülkelerde kullanılan sistem burada da uygulanabilir olmalı" diye konuştu.